XIV. Gorazdov literárny Prešov

07.12.2009 Prešov

Vianočný Prešov je už pravidelne spojený s ulicami, ktoré sú rozžiarené farbami a s ľuďmi, ktorí si navzájom prajú požehnané sviatky plné lásky a pokoja.
Úzka skupina ľudí, ktorí spojili svoj život s tvorbou literatúry však vie, že december v Prešove je spojený aj so súťažou Gorazdov literárny Prešov, ktorá je celoštátnou súťažou s medzinárodnou účasťou v tvorbe duchovnej poézie, prózy a drámy. Súťažou, ktorá už 14 rokov dáva priestor pre detských aj dospelých autorov z celého Slovenska, ktorí sa venujú písaniu duchovnej poézie, prózy a drámy. 5. december 2009 bol dňom, keď sa v priestoroch Malej scény DJZ v Prešove na slávnostnom vyhlásení výsledkov tejto súťaže zišli autori, ktorých práce boli ocenené ako najkvalitnejšie z tých, ktoré boli v tomto roku zaslané do súťaže.
Vyhlasovateľmi podujatia boli Prešovský samosprávny kraj, Šarišské osvetové stredisko Prešov, Národné osvetové centrum Bratislava, Spoločnosť svätého Gorazda Bratislava, Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov.
Spoluvyhlasovateľmi súťaže boli v tomto roku Cyrilometodská spoločnosť Bratislava, Gorazdus n. o. Prešov, Knižnica P. O. Hviezdoslava Prešov, Matica slovenská Martin, Oblastná rada Matice slovenskej Prešov, Rada Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru, Spolok sv. Cyrila a Metoda Michalovce, Spolok sv. Vojtecha Trnava, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Svetové združenie Slovákov v zahraničí.
Podujatie, ako súčasť XX. svätogorazdovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2005 – 2015, sa v tomto roku konalo pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.
Základnými cieľmi súťaže je prispieť k poznaniu života a diela sv. Gorazda, iniciovať tvorbu duchovnej poézie, prózy a drámy na Slovensku, vytvárať platformu pre odborné usmerňovanie predmetnej tvorby a tvorivého dialógu autorov. Tieto ciele zaujali aj v tomto roku mnohých autorov, o čom svedčí ich vysoká účasť na súťaži ako aj úroveň zaslaných príspevkov.
Súťaž bola vyhlásená v januári 2009 a do októbra sa do nej zapojilo 65 prispievateľov z celého Slovenska, ktorí zaslali 156 príspevkov. 34 prispievateľov súťažilo v sekcii poézie, 14 v sekcii prózy, 2 v sekcii drámy a zapojilo sa 15 detí. Ich tvorbu hodnotila porota v zložení Prof. PhDr. Anna Valcerová, CSc. , PhDr. Peter Karpinský, PhD. a Mgr. Ján Gavura, PhD. ktorí o umiestnení literárnych autorov rozhodli nasledovne:

V sekcii poézie 1. miesto nebolo udelené.
Na 2. mieste sa umiestnili Nina Kollárová /Stará Ľubovňa/, Zuzana Martišková /Topoľčany/ a Samuel Židek /Praha/.
3. miesta patrili Erike Fedorovej /Prešov/, Jánovi Martonovi /Svit/ a Márii Polomskej /Lipany/ .

Čestné uznania si odniesli Miroslav Búran /Jablonica/ a Paula Šimová z Bardejova.

V sekcii prózy bolo udelené 1. miesto Ivane Lackovej /Bratislava/
2.miesto Anne Dubskej /Blažice/
3.miesto si odniesol Jozef Kottra st. /Levice/.

Čestné uznania patrili Jaroslave Balogovej /Beluša/, Miroslavovi Búranovi /Jablonica/, Jánovi Černému /Bratislava/ a Kataríne Želinskej /Sabinov/.

Kategória detských prispievateľov bola v toto roku čo do počtu menšia, neodrazilo sa to však na jej kvalite. Veď porota ocenila 8 mladých nádejných autorov, a to nasledovne:
Boli udelené 2 prvé miesta, ktoré si odniesli dievčatá zo Starej Ľubovne - Barbora Plutová a Veronika Grešová.
2. miesto patrilo Natálii Ličákovej z Fulianky.
3. miesta získali Timea Kónyová /Prešov/ a Erika Virostková /Stará Ľubovňa/.

Čestné uznania si za svoju tvorbu odniesli dievčatá zo Starej Ľubovne - Lívia Krafčíková, a Miroslava Ščigulinská.a Laura Mišenčíková /Sabinov/.

Na návrh organizátorov boli udelené aj 2 mimoriadne ceny. Cena neziskovej organizácie Gorazdus pri SSOŠ Elba v Prešove patrila Jánovi Černému a Erike Virostkovej.

Cenu Oblastnej rady Matice slovenskej v Prešove si odniesli Jozef Kottra st. a Natália Ličáková.

V tomto roku bola udelená aj Cena Prešovského samosprávneho kraja laureátovi súťaže, ktorým sa stala za svoju tvorbu pani Ivana Lacková.
Vyhlásenie výsledkov sa nieslo v slávnostnej predvianočnej atmosfére. Úvodný príhovor predniesol riaditeľ ŠOS PhDr. Vladimír Husár. K zúčastneným autorom sa prihovoril aj PeadDr. Miroslav Holečko /kurátor pre kresťanské tradície NOC Bratislava, predseda Cyrilometodskej spoločnosti Bratislava/ a PhDr. Ladislav Matisko /predseda Krajskej rady Matice slovenskej Prešovského kraja/. Zúčastnených listom pozdravil Mons. Dr.h.c. Ján Hirka, prešovský emeritný biskup.
V slávnostnom umeleckom programe vystúpili recitátorky zo ZUŠ M. Moyzesa: Anna Rakovská, Janka Kovalčíková a Danka Straková, ktoré interpretovali texty víťazných autorov. Duchovnými piesňami byzantského obradu sa predstavil Gréckokatolícky katedrálny zbor svätého Jána Krstiteľa, ktorý pracuje pri Gréckokatolíckom katedrálnom chráme svätého Jána Krstiteľa v Prešove.
Druhej časti - pracovnému semináru zameranému na analýzu ocenených textov - bolo venované poobedňajšie stretnutie autorov s členmi odbornej poroty, ktoré sa konalo v priestoroch Šarišského osvetového strediska.
Gorazdov literárny Prešov zavŕšil 14. rok svojej existencie a opätovne potvrdil svoj význam v živote začínajúcich literárnych autorov. Veríme, že jubilejný 15. ročník potvrdí svojou kvalitou výbornú úroveň predchádzajúcich 14 ročníkov a už dnes sa tešíme na stretnutia s novými dielami a ich autormi.

PhDr. Dagmar Rusnáková – metodička ŠOS Prešov
 

Vyberte región